GIDA GÜVENLİĞİ SİSTEMİ
1. TAŞIMA VE YERİNDE YEMEK HİZMETİNDE GIDA GÜVENLİĞİ
1. Adım / Planlama
Günlük tüketilmesi gereken besin grupları da dikkate alınarak diyetisyenimizin eşliğinde menü planlama ekibi tarafından menüler planlanır.
2. Adım / Hammadde Temini
Stoklu çalışılmayan mutfaklarımızda hammadde ihtiyaçları günlük ihtiyaç raporlarıyla belirlenir ve temin edilir. Hammaddeler adına tedarikçi firmalar risk derecesine göre gruplandırılarak Kalite Departmanı tarafından önce yerinde tetkik edilir. Uygun standartlarda bulunması halinde onaylı tedarikçiler arasında yer verilir.
3. Adım / Depolama
Tüm ürün grupları kalite standartlarına göre kontrol edilir. Kirli ambalajlarından çıkarılarak ürün gruplarına göre ayrıştırılmış depolarına alınırlar.
4. Adım / Çözündürme
Donuk olarak temin edilen ürünler kalite standartlarınca belirlenmiş kurallara göre çözündürülerek kullanılır. Çözündürülmüş hiçbir hammadde tekrar dondurulmaz.
5. Adım / Hazırlama
Her aşamasının risk analizi yapılmış hazırlık süreçleri gıda güvenliğine uygun ekipmanlarla yapılır.
6. Adım /Pişirme
Mönüdeki tüm ürünler, reçetelerine göre pişirilir.Tüm gıdalar, merkez sıcaklıkları 75 ° C’de en az 2 dakika kalacak şekilde pişirilir. Her son üründen servis öncesi tadım yapılarak duyusal kontroller yapılır. Kullanılan kızartma yağlarda düzenli aralıklarla alınan örneklerde polar madde ölçümü yapılarak kullanım sayısı sınırlandırılır. Böylelikle yağların kimyasal, besinsel ve duyusal özelliklerindeki kayıpların önüne geçilmektedir.
7. Adım / Soğutma
Max. soğutma süresi 1 saattir. 1 saatin sonunda ürünler soğuk dolaplara alınır. Ayrıca blash chillerlerde kapalı sistem soğutma prosesi yapılandırılmıştır.
8. Adım / Soğukta Muhafaza
Sevk edilmeye hazır soğuk ürünler sevk saatine kadar 0-4 °C soğuk depolarda muhafaza edilir. Tüm depoların sıcaklıkları günde min. 2 kez ölçülür.
9. Adım / Sevkiyat
Sevkiyatlar ürün gruplarına göre iç sıcaklığı 0-10 °C olan frigorifik araçlarla soğuk yada thermobaxlar ile sıcak olarak yapılır. Soğutuculu araçların data logerlar ile 15 dk. lık aralıklarla iç sıcaklıkları ölçülür, raporlanır.
10. Adım / Servis
Servis sırasında sıcak yemeklerin 65°C üzerinde ve soğuk yemeklerin 8°C altında olmasına dikkat edilir. Servis sonunda hiçbir gıda mutfağa geri dönmez, kalan ürünler imha edilir.
2. SERVİSTE GIDA GÜVENLİĞİ
Sağlık Sektöründe APlus Kalite Standardı...
Sağlıklı gıdanın sağlıklı bir yaşamdaki payının farkında olarak üretim ve servisimizle hastalarımızın iyileşme süreçlerinde fark yaratıyoruz.
Hastanelerdeki yerinde üretim noktalarımızda ürünler kapalı sistemle güvenli, standart derecelerde servis edilir. Böylelikle yüksek gıda güvenliği ve müşteri memnuniyetini sağlanır.
Bu servis türü ile, her öğün için ayrı hazırlanan ürünler beklemeden porsiyonlanır ve kapakları kapatılır. Hemen ardından servis araçlarının sıcak / soğuk bölümlerine alınır. Tüm gıdalar niteliklerine göre en güvenli sıcaklık aralığına getirilerek servis edilir. Tüm sunumlar porsiyonlandıktan sonra ilk olarak tüketici tarafından açılır.